
Elon Musk kan stå over for en af de største politiske kampe i sit liv efter et nyligt offentligt opgør med Donald Trump – som nu antyder muligheden for at deportere Tesla- og SpaceX-mogulen fra USA.
Elon Musk har trukket de eksplosive udtalelser, han kom med om præsident Donald Trump i sidste uge, betydeligt tilbage.
Magtdynamikken mellem Trump og Musk var en stor del af fortællingen, da førstnævnte vandt sidste års præsidentvalg, og det tilsyneladende tætte forhold mellem dem blev yderligere understreget, da Trump gjorde Musk til de facto-chef for Department of Government Efficiency.
Den spirende bromance mellem to af verdens mest magtfulde mænd blev genstand for massehysteri. Men nu, i juli 2025, er alting anderledes.
Dramaet eksploderede i begyndelsen af juni, da Musk og Trump gik i kødet på hinanden på de sociale medier, udvekslede skarpe beskyldninger og afsluttede det, der engang havde været et stærkt forhold.
Siden da har Musk slået hårdt tilbage og lovet at finansiere kampagner mod republikanske lovgivere og endda starte sit eget politiske parti for at udfordre status quo – træk, der kan ryste amerikansk politik, hvis de får fodfæste.
Trump spiller ikke forsvar
Men Trump spiller ikke kun forsvar. Præsidenten har også truet med at trække statsstøtten tilbage fra Musk, rettet den mod de tilskud til elbiler, som Tesla nyder godt af, og endda foreslået at kappe båndene til agenturer som NASA, der er stærkt afhængige af Musks virksomheder.
Nu synes indsatsen at være højere end nogensinde. Trump antydede for nylig, at det kunne komme på tale at deportere Musk – en chokerende påstand i betragtning af Musks naturaliserede amerikanske statsborgerskab.
Da Fox News spurgte Trump, om han seriøst overvejede at deportere Musk, gav han et drillende, men alvorligt svar: “Vi bliver nødt til at se på det.”
Han tilføjede med et strejf af humor:
– Vi bliver måske nødt til at sætte DOGE på Elon. Ved du, hvad DOGE er? Det monster, der måske skal tilbage og spise Elon. Ville det ikke være forfærdeligt? Han får en masse tilskud.”
“DOGE”-referencen ser ud til at signalere et indgreb mod de offentlige tilskud, som Musks virksomheder modtager i øjeblikket, hvilket forstærker Trumps tidligere trusler om at afbryde alle offentlige kontrakter med Tesla og SpaceX.
En tidligere embedsmand i Det Hvide Hus nævnte endda, at diskussionerne om deportation omfattede en potentiel beslaglæggelse af Musks virksomheder – et skridt, der ville sende chokbølger gennem teknologi- og bilindustrien.
Elon Musk reagerer
Sin vane tro forholdt Musk sig ikke tavs. På X svarede han igen med en kryptisk, men trodsig besked:
– Det er så fristende at eskalere det her. Så, så fristende. Men jeg vil afstå fra det indtil videre.
Den 2. juli gik Elon imidlertid væk fra sin kritik af Trump – og roste i stedet præsidenten i et ret usædvanligt tweet i betragtning af alle de spændinger, der er mellem de to mænd. “Man skal give ros, når ros er fortjent. @realDonaldTrump har med succes løst flere alvorlige konflikter rundt om i verden,” tweetede Elon.
Vil ikke være ligetil
Det er stadig uklart, hvad Musk nu vil gøre, men mange har mistanke om, at han overvejer mulighederne for at cementere sin status på lovlig vis eller bekæmpe ethvert forsøg på at underminere hans forretningsforbindelser til regeringen.
Juridisk set er det ikke ligetil at deportere Elon Musk. Musk blev naturaliseret amerikansk statsborger tilbage i 2002 efter oprindeligt at være kommet til landet på et studievisum. Ifølge immigrationseksperter beskytter denne status ham mod rutinemæssige udvisningsbestræbelser.
Men døren er ikke helt lukket. Regeringen kan forsøge at anfægte Musks statsborgerskab ved at påstå, at han har begået bedrageri eller været uærlig i sin ansøgning – en risikabel og kompliceret juridisk vej, som ville være uden fortilfælde, især i betragtning af Musks høje profil. Hvis en sådan sag lykkes, kan der blive tale om deportation til hans fødested, Sydafrika, eller potentielt Canada eller Rusland.

Alligevel er der ingen beviser for, at Musk har begået noget forkert i sin statsborgerskabsproces, og det ville være en monumental udfordring at deportere en person af hans statur.
Alligevel synes Trump-administrationen at være klar til at skubbe grænserne, hvis det betyder, at den kan slå et slag mod en af sine mest fremtrædende kritikere.
Denne politiske saga er langt fra slut – og konsekvenserne for Musk, hans virksomheder og endda amerikansk politik kan blive enorme, hvis det eskalerer yderligere. Indtil videre har Musk valgt at holde sig tilbage, men når der er så meget på spil, kan det næste træk komme når som helst. Hvad mener du om sammenbruddet i forholdet mellem Donald Trump og Elon Musk? Fortæl os det i kommentarfeltet.