
Lille My var blot seks uger gammel, da hun en kold efterårsdag blev efterladt i en papkasse med to mælkekartoner og et lyserødt håndklæde under sig foran Vangede Dyreklinik.
Det viste sig senere, at hvalpen havde meget vand i hovedet, hvilket betød, at hun desværre måtte aflives.
Historien om Lille My er blot en ud af mange. Tidligere har man hørt om folk, der efterlader deres katte, men hos Dyrenes Beskyttelse oplever de nu også, at flere hvalpe bliver efterladt til en uvis skæbne.

– Vi kan i år konstatere, at vi har fået usædvanlig mange hundehvalpe også, siger Jens Jokumsen, som er familiedyrschef hos Dyrenes beskyttelse, til Newsner.
Langt størstedelen af de dumpede dyr er stadig katte, men som noget nyt er en del hundehvalpe også blevet dumpet, og det bekymrer Dyrenes Beskyttelse:
– Alle dumpede dyr er skrækelige. Men vi råber vagt i gevær, når man ser en ny tendens. Vi ser det som et udtryk for en ‘brug-og-smid-væk-kultur’, og det gælder åbenbart også hundehvalpe nu.

‘Afskyeligt og unødvendigt’
Hos Dyrenes Beskyttelse stiller de sig uforstående for, hvorfor folk bare efterlader deres kæledyr på den måde:
-Det er afskyeligt og unødvendigt. Vi har jo ti internater, hvor man kan indlevere dyrene, så vi kan ikke forstå, at det er nødvendigt at dumpe dem, siger familiedyrchefen til Newsner.
Det kan få store konsekvenser for de små firbenede venner, når de bliver efterladt på den måde:
-Problemer er, at der ikke er nogen garanti for, at vi kan få dem ind i god tid nok til, at vi kan hjælpe. Det lykkedes i det fleste tilfælde, men det er der ingen garanti for, siger Jens Jokumsen.
Han understreger dog samtidig, at Dyrenes Beskyttelse redder størstedelen af de dumpede dyr.
I alt nåede Dyrenes Beskyttelses internater af finde nye hjem til flere end 7000 dyr i år.

Kæledyr kræver grundig overvejelse
Man kan undre sig over, hvorfor nogle vælger at anskaffe sig et kæledyr, hvis de ikke magter opgaven.
Ifølge Jens Jokumsen er corona en af årsagerne, men der er flere forklaringer:
– Det er ikke hovedårsagen, men det bidrager til det. Hovedsagen er, at folk har for travlt, når de skaffer et kæledyr. Folk sætter sig ikke ind i, hvad dyrets behov er, og hvad det kræver at have et dyr. De skaffer den måske også et sted fra, hvor der ikke er taget ordentlig hånd om dyrene, siger han til Newsner.
Flere af de hunde, der bliver efterladt fejler nemlig oftest også noget:

– Det kunne godt være en, der er købt fra eksempelvis en polsk hvalpefabrik, hvor ejeren er blevet overrasket over, at der er noget galt med den, og ikke ville stå til ansvar for at ville købe den, siger Jens Jokumsen.
Han opfordrer derfor alle til at tænke sig grundigt om, inden de anskaffer sig et kæledyr.
– Der er et kæledyr til alle, men det er bare ikke alle kæledyr, der passer til alle. Så det kan godt være, at man skulle have haft en mus i stedet for en hund, siger han.
Hvor er det bare en trist tendens! Hjælp os gerne med at dele artiklen på Facebook, så flere stakkels kæledyr ikke ender med samme skæbne som Lille My.