Er ulven i Danmark et problem, hvis vi tager vores forholdsregler?

Ulvens tilstedeværelse i Danmark er et yderst debatteret emne, og det er ikke blevet mindre betændt af, at man har fundet to døde hunde.

Dette er en kronik. Holdningerne heri er skribentens egne.

Så er vi her igen. Klar til at stille det store spørgsmål: Har ulven en plads i Danmark?

Selvom dyret har været at finde i Danmark i godt og vel 13 år, så føles det alligevel som om, at debatten aldrig har fyldt mere.

Årsagen skal findes i en yderst trist hændelse.

Forleden blev det meldt ud, at man havde fundet to døde hunde, og man vurderede endda, at det skyldtes ulveangreb.

På den ene side har folk længe stået og sagt, at ulvens tilstedeværelse gør dem utrygge, mens der på den anden side tales om at leve side om side med den.

Men er de to døde hunde nok til at overbevise resten om, at ulven slet ikke bør være i Danmark? Det tror jeg næppe.

I stedet vil en hel del nok pege på, at man i stedet bør tage sine forholdsregler.

Ulven er ikke farlig for mennesker

Tidligere i år meldte natureksperten Sebastian Klein sig ind i debatten, og han udtalte, at det reelle problem var de mange angreb på får, da ulven ikke er farlig for mennesker.

– Ulvene er kommet for at blive, og heldigvis for det. Ligesom Indien har et ansvar for at passe på tigre, så har vi også et internationalt ansvar for at passe på ulven. I modsætning til tigre udgør ulven bare ikke en fare for os mennesker, udtalte han til Ekstra Bladet.

Han understregede dog samtidig, at det også var derfor, at man havde valgt at kompensere fåreavlere og opsætte ulvesikre hegn.

Hertil påpegede han, at der af de over 100 angreb på får gennem de sidste ti år, kun var sket ét bag et ulvesikret hegn.

Det var ikke “problemulve”

Ligesom hegnet er en forholdsregel, som fåreavler bør tage, så bør man også tage sine forholdsregler som hundeejer.

Det udtaler minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, til DR.

– Når ulven nu er her, så er vi nødt til at tage nogle forholdsregler. Lidt lige som, at man ikke skal fordre kronvildt i et sommerhusområde, hvor der også er ulve, så er man også nødt til at tage nogle forholdsregler som hundeejer og ikke lade sin hund løbe frit omkring.

Regeringen præsenterede tidligere i år en ulvehandlingsplan, hvor det blev okay at skyde “problemulve”, hvis de kom for tæt på beboede områder og angreb hunde,

Men da hundene var ude i naturen, så kan ulvene ikke kategoriseres som “problemulve”, lød det fra styrelsen, da angrebene blev offentliggjort.

Du som læser kan måske sidde og tænke: “jamen tænkt dog på den stakkels ejer!” Og spørger du netop Arne Jørgensen, der mistede sin springerspaniel, så kommer han med et – for nogen – overraskende svar.

Selvom han begræder at have mistet sin tiårige hund, Sille, så kan han godt se det fra naturens side, og derfor mener han heller ikke, at der er tale om en “problemulv”.

– En ulv ser en hund som en rival. Så den ulv, der har taget min hund, er ikke en problemulv, udtaler han til TV 2.

Er vi som mennesker dårlige til at ordne os?

Som Sebastian Klein påpegede, så har Indien et ansvar for tigeren.

Her får børnene også at vide, at de ikke skal strejfe rundt, for tigeren lever i naturen.

Nogle steder i USA er det pumaen, mens det andre steder kan være bjørnen.

Er deres tilstedeværelse et spørgsmål om, at der kun skal være plads til os mennesker, og derfor skal det være ok at udrydde dem, eller skal vi blot lære at leve sammen med dem?

Er ulven i Danmark et spørgsmål om, at vi som mennesker har svært ved at indordne os?

Jeg er enig i, at det er en yderst betændt debat, men jeg vil slutte af med at stille spørgsmålet: er ulven i Danmark virkelig et problem, hvis vi blot tager vores forholdsregler?

Lad mig høre dit svar i kommentarsporet på Facebook. Del også meget gerne artiklen, så flere kan skrive.

LÆS MERE:

° Sebastian Klein raser over ulvedebatten i Danmark

° Rekordhøjt antal ulve i Danmark

 

Læs mere om...