Hver anden forælder har meldt sig syg for at passe syge børn

En ny Voxmeter-undersøgelse lavet for BUPL viser, at hver anden forælder har været nødt til at melde sig syg for at kunne passe sit syge barn.

Når efteråret og vinteren rammer, så ved de fleste børnefamilier, hvad det desværre også betyder: Sygdom.

Muligheden for at være hjemme ved syge børn er ikke altid en selvfølge, og det får konsekvenser. Ifølge en nu ny Voxmeter-undersøgelse lavet for BUPL siger hver anden forælder, at de har været nødt til at melde sig syg for at kunne passe deres syge barn.

I undersøgelsen er 1000 forældre til børn fra 0-6 år blevet adspurgt.

Elisa Rimpler er formand for BUPL, og ifølge hende bør forældre have mulighed for at være hjemme hos syge børn, indtil de er raske. Det mener Elisa Rimpler, formand for BUPL.

Problemerne med at få mulighed for at passe syge børn munder ikke kun ud i sygemeldinger ved forældrene.

Ifølge undersøgelsen svarer næsten hver femte forælder, at de har afleveret syge børn i daginstitution indenfor de seneste 12 måneder. Ifølge pressemeddelelsen skyldes det i de fleste tilfælde, at forældrene ikke har kunne få fri til at passe barnet.

– Børn har brug for deres forældre, når de er syge. Det er at gå på kompromis med den omsorg, syge børn har brug for og krav på, hvis alternativet er en sofa i børnehaven, hvor pædagogen samtidig har ansvaret for en stor børnegruppe. Derfor skal der findes løsninger. Forældrene skal sikres en ret til at være hjemme, indtil barnet er raskt, siger Elisa Rimpler i pressemeddelelsen.

Skaber flere problemer

At forældre er nødt til at aflevere syge børn i institution skaber store problemer, da det ofte sætter en smittekæde i gang, hvor de syge børn smitter andre børn i institutionen og pædagogerne.

– Når syge børn kommer i vuggestue eller børnehave, sætter det gang i smittekarrusellen, fordi andre børn og pædagoger bliver smittet. I sidste ende giver det langt flere fraværsdage både for børn, deres forældre og pædagoger. Det er uholdbart, og det sker kun, fordi forældrene er hårdt pressede. Ingen afleverer deres syge børn for sjov, siger Elisa Rimpler.

Hun opfordrer derfor regeringen og arbejdsmarkedets parter til at mødes om mulige løsninger på problemet, som er fuld af dilemmaer.

For hvis man får stoppe smittekarrusellen, så vil det være med til at få antallet af sygedage bragt ned. Selvom det i nogle tilfælde vil kunne give flere fraværsdage på kort sigt.

– Vi skal finde en god løsning, der inkluderer overenskomstparterne, men også gerne inkluderer ny lovgivning, hvis det er nødvendigt. Og der skal både tages højde for ligestilling og for balancerne mellem det offentlige og private arbejdsmarked. En mulighed kunne være at indlede med forsøg i forskellige sektorer, så vi kan samle erfaringer med henblik på en trepartsforhandling. Målet er, at vi sikrer børn og forældre bedre rettigheder og kommer smittekæderne til livs til gavn for børnene – men også for samfundsøkonomien, siger Elisa Rimpler. 

Hvad tænker du om det? Del gerne dine tanker i artiklens kommentarfelt på Facebook.

LÆS MERE: