
Hvis du bor uden for byen, tæt på skove og marker og naturen i det hele taget, er der gode chancer for, at du kender til flåter.
Ja, de irriterende små spindlere elsker intet andet end at spise blod fra pattedyr, fugle og alt andet, de kan bide sig fast i. Og selv om det umiddelbart ikke lyder så farligt (der er trods alt ikke noget menneske, der dør af blodtab som følge af et flåtbid), så giver flåter en række meget reelle problemer.
Det er mere end sandsynligt, at du har hørt om, hvordan flåter kan bære sygdomme, som overføres til mennesker gennem deres bid. Disse omfatter – men er ikke begrænset til – borreliose, Rocky Mountain spotted fever og babesiose.
Du er måske ikke bekendt med disse sygdomme, men tro mig, når jeg siger, at det er bedre at leve uden dem. De kan have alvorlige, livsændrende konsekvenser, hvis de ikke behandles, og den bedste måde at tackle dem på er selvfølgelig ved at tage forholdsregler, så du aldrig får dem i første omgang.
En ret indlysende måde at begrænse dine chancer på er ved at gøre alle de rigtige ting, når det gælder flåter. Du kan ikke gardere dig hundrede procent mod dem, men du kan tage skridt til at sikre, at du begrænser muligheden for at blive bidt, hvilket igen begrænser muligheden for, at du får en af de førnævnte sygdomme.
Så hvad skal du gøre, hvis du opdager, at en flåt har sat sig fast på dig?
Det første skridt er at fjerne den forsigtigt og hurtigt. Prøv ikke bare at trække den af med finger og tommelfinger, da det kan få flåtens krop til at løsne sig fra hovedet og efterlade den sidste del i din hud. Brug i stedet en fin tang eller pincet, tag fat i flåten så tæt på huden som muligt, og træk den forsigtigt fri i en enkelt, kontinuerlig bevægelse.
Pas på ikke at klemme eller vride flåten, da den så kan gylpe sit indhold op i såret.
Her kommer vi til den næste del: at skille sig af med flåten på en ordentlig måde. Det virker måske så indlysende som bare at smide den i skraldespanden, men der er faktisk nogle skridt, du bør tage for at sikre, at den flåt, du har fundet, aldrig kommer til at leve af blod – hverken fra mennesker eller andre dyr – igen.
Det bedste resultat opnås ved at lægge flåten i en forseglet pose eller beholder for at forhindre fremtidig kontakt med mennesker og dyr. Alternativt kan du pakke den ind i silkepapir og skylle den ud i toilettet.

Husk, at nogle dyrlæger kan anbefale at tage flåten med på kontoret til identifikation og yderligere vurdering, hvis du har fundet den på dit kæledyr. Så det kan alligevel være en idé at opbevare den i en lukket pose eller beholder.
Flåter og kæledyr
Hvis du har kæledyr, tjekker du højst sandsynligt allerede regelmæssigt for flåter, men det kan ikke skade at minde dig om, hvor vigtigt det er. Flåter er ofte mere aktive i de varmere måneder, selv om de kan overleve frostgrader, så sørg for at udføre de nævnte tjek regelmæssigt i løbet af året.
Undersøg dit kæledyr i områder som ører, armhuler, hudfolder, tæer og lyske ved at kæmme pelsen grundigt igennem og mærke efter små, faste buler på huden.
Husk, at hvis du holder dit kæledyr fri for flåter, holder du også dig selv og dit hjem fri for flåter. Så det er bestemt værd at gøre!
LÆS MERE:
° Lad ikke din hund drikke af fælles hundeskåle
° Strafbart at knuse en bilrude, selv om hunden er fanget