
Det er tre årtier siden, at Monica Lewinsky fik sit navn ætset ind i amerikansk historie – men nu, som 51-årig, genvinder hun sin historie med sine egne ord.
I Elizabeth Days podcast ‘How To Fail’ reflekterede den tidligere praktikant i Det Hvide Hus over den højt profilerede affære med den daværende præsident Bill Clinton, som ikke kun rystede Washington, men også næsten ødelagde hendes liv.
Lewinsky var kun 22 år, da skandalen brød ud. Clinton var 49 år og verdens mest magtfulde mand. Forholdet dominerede overskrifterne, udløste en rigsretssag og udløste en flodbølge af offentlig udskamning – for det meste rettet mod hende.
Afslører, om hun elskede Bill Clinton eller ej
Og for første gang i mange år genbesøger Monica den følelsesmæssige sandhed bag det hele.
– Det var en 22-24-årig ung kvindes kærlighed, siger hun.
– Jeg tror, der var noget lidenskab og alle mulige andre ting, men det var sådan, jeg så det dengang. Jeg synes også, det var magtmisbrug.”
Lewinsky holdt sig ikke tilbage, da hun talte om den skadelige fortælling, som Det Hvide Hus fremførte, efter at skandalen var brudt ud.
– Mit allerførste job efter college var i Det Hvide Hus, forklarede hun.
– Jeg tror ikke, at det er den slags forløb, hvor nogen tror, at de 10 eller 12 år senere ikke kan blive ansat.

Efter at affæren blev afsløret, sagde Lewinsky, at Clinton-administrationen skabte en ydmygende historie om hende – og stemplede hende med den forældede og nedværdigende etiket: “bimbo”.
– Jeg var ikke en dum bimbo. Det blev jeg portrætteret som, og det var en stor kamp for mig at håndtere det.
Hun tilføjede, at en stor del af modstanden kom fra kvinder, selv om det var en fortælling, der var “skabt og udsendt af Det Hvide Hus”.
– Den kappe blev samlet op af mange kvinder, sagde hun.
Efter skandalen benægtede Clinton i første omgang affæren – indtil den 17. august 1998, hvor han offentligt indrømmede, at han var “ene og alene ansvarlig” for forholdet.
Blev til grin
Lewinsky har før fortalt om den enorme belastning, mediecirkusset var for hende. Hun blev til grin, blev jagtet af journalister og faldt ned i en dyb depression.
– Jeg elsker og værdsætter den, jeg er nu, men jeg tror, at jeg af mange forskellige grunde gerne ville have haft et mere normalt liv, indrømmede hun.
– Jeg ville gerne have haft et mere normalt forløb.

Under en separat optræden på ‘Call Her Daddy’-podcasten med værten Alex Cooper dykkede Monica endnu dybere ned i, hvordan livet var, efter at hun var blevet praktikant.
– Du var 22 år gammel, han var 49, du var praktikant. Han var USA’s præsident, indrammede Cooper.
Lewinsky svarede:
– Jeg blev meget hurtigt fremstillet som en stalker, mentalt ustabil og ikke attraktiv nok.
Påpegede en vigtig detalje
Prisen for det ry, sagde hun, var ikke bare at miste sin anonymitet, men også sin fremtid.
– På grund af magtdynamikken og magtforskellen skulle jeg aldrig have været i den f***ing position, indrømmede hun.
Når Monica ser tilbage, siger hun, at skaden ikke var begrænset til hendes eget liv. Hun peger på en vigtig detalje: Det efterlod varige ar på en hel generation af kvinder, som så hende blive offentligt udskammet og ydmyget for en dybt personlig fejltagelse.
– Der var så mange følgeskader for kvinder i min generation at se en ung kvinde blive hængt ud på verdensscenen, at blive revet i stykker for min seksualitet, for mine fejltagelser, for alt.
Tre årtier senere beder Monica Lewinsky ikke om medlidenhed. Hun beder om, at folk lytter – og endelig ser hende som mere end en fodnote i en andens eftermæle.
Monica Lewinskys rå ærlighed tvinger os også til at spørge: Har vi virkelig lært noget? I en tid, hvor den offentlige udskamning kun er blevet højere og hurtigere, er samfundet så blevet mere tilgivende over for unge kvinder, der bliver fanget i krydsilden af magtfulde mænd og mediernes rasen? Eller gentager vi stadig de samme fejl – bare med nye hashtags?
LÆS MERE:
- Donald Trump fortrød at han aldrig fik scoret prinsesse Diana
- Elon Musk vil bruge sin formue mod Donald Trump