
Han har kun lige indtaget Sankt Peters trone, men pave Leo XIV spilder ikke tiden med at skabe reaktioner – især i sit hjemland.
Nu er en kort, men skarp ordveksling med en journalist gået viralt – og mange kalder det det mest ladede øjeblik i hans korte pavedømme indtil videre.
Svar på ét ord
Kun få dage efter han blev valgt, har den 69-årige pave Leo XIV befundet sig i centrum af et viralt øjeblik, der får alle til at tale.
Efter sin første internationale pressekonference den 12. maj gik den Chicago-fødte pave gennem folkemængden i Vatikanet, da en journalist stillede ham et dristigt spørgsmål:
– Har du et budskab til USA?
til spørgsmålet holdt pave Leo en pause, smilede svagt og svarede med ét ord:
– Mange.
Efter en kort pause tilføjede han: “Gud velsigne jer alle.”
Et helligt “mic drop”?
På dette tidlige tidspunkt i pave Leo XIV’s embedsperiode bliver hvert eneste ord, han siger, pillet fra hinanden og analyseret. Eksperter er ivrige efter at fortolke hans udtalelser for at forudsige, hvordan han kan forme det politiske landskab. Og selvfølgelig er internettet lige så hurtigt til at reagere – med meninger, der flyver ind fra alle retninger.
Ikke overraskende greb de sociale medier hurtigt øjeblikket efter pavens bemærkning om USA i ét ord.
Nogle fandt beskeden kryptisk. Andre beskrev den som direkte skræmmende. Nogle få gik så langt som til at kalde det det mest subtilt truende, en pave nogensinde har sagt.
Mens mange kaldte det “det mest truende, jeg har set en pave sige”, bifaldt andre bemærkningen for dens tilbageholdenhed og stille diplomatiske finesse.
Og i betragtning af pavens historie mener mange, at underteksten var alt andet end subtil.
En historie med kritik af amerikansk politik
Før han blev pave Leo XIV, gik kardinal Robert Francis Prevost ikke ligefrem stille med dørene med sine synspunkter. Så langt tilbage som i 2015 delte han kronikker, der kritiserede Donald Trumps indvandringsretorik.
Han boostede endda artikler fra andre katolske ledere, der betegnede Trumps synspunkter som skadelige og splittende. Og selv om han endnu ikke har nævnt Trump direkte, siden han blev pave, har tonen ikke ændret sig.
Så sent som i år genudsendte pavens sociale medier et brev fra den afdøde pave Frans, som fordømte massedeportationer. Han forstærkede også kritikken af vicepræsident JD Vance, som hævdede, at den yderste venstrefløj “bekymrer sig mere om migranter end om deres egne borgere”.
Pave Leo syntes helt at afvise den logik og delte kommentarer, der udfordrede ideen om, at nogle liv fortjener mere omsorg end andre.
Hvad mener han om indvandring?
Den seneste aktivitet på pave Leo XIV’s verificerede X-konto kom i midten af april, da han delte et indlæg fra en katolsk kommentator, der kritiserede Donald Trump og El Salvadors præsident Nayib Bukele for at lave sjov med udvisningen af Kilmar Abrego Garcia, der bor i Maryland.
John Prevost, pave Leos storebror og pensioneret katolsk skoleleder, gav for nylig et sjældent og personligt indblik i den mand, der nu vejleder verdens 1,3 milliarder katolikker.
– Jeg ved, at han ikke er tilfreds med, hvad der sker med indvandringen. Det ved jeg med sikkerhed. Hvor langt han vil gå med det, kan man kun gætte på, men han vil ikke bare læne sig tilbage. Jeg tror ikke, at han vil være den tavse.
Ikke venstre, ikke højre – men meget højlydt
På trods af sin klare kritik af Trump-æraens politik er pave Leo heller ikke blindt på linje med den politiske venstrefløj. Faktisk har han udtrykt bekymring over, at Demokraternes budskaber om emner som abort kan fremmedgøre arbejderklassevælgere.
De, der er tæt på ham, siger, at han foretrækker en afbalanceret tilgang, der er forankret i medfølelse, værdighed og praktisk retfærdighed.
Hans valgte navn, Leo XIV, er en hyldest til pave Leo XIII – kendt som “arbejdernes pave” eller den “sociale pave”. Han var fortaler for rimelige lønninger og arbejdstagerrettigheder, samtidig med at han forsvarede ejendomsretten og principperne for det frie marked.
Kort sagt synes pave Leo XIV at mene, at kirken bør være involveret i politik – men aldrig partipolitisk. Han signalerer et ønske om at tale for hverdagsmennesket, immigranten, arbejderen – ikke de mest højlydte stemmer på Twitter eller de mest magtfulde mennesker i regeringen.
Et ord, endeløs betydning
Var hans svar en stikpille til Trump? En opfordring til sammenhold? En subtil irettesættelse af det kaos, der udfolder sig derhjemme?
Det er det smukke – og det farlige – ved svar i ét ord. De giver plads til fortolkning. Og i pave Leos tilfælde efterlader de en hel masse amerikanere, der spekulerer på, hvad han vil sige næste gang.
Én ting står klart: Pave Leo XIV taler måske sagte – men verden lytter opmærksomt. Hvordan ser du på pave Leo XIV’s tilgang til amerikansk politik baseret på hans aktivitet på de sociale medier og offentlige budskaber?
LÆS MERE:
° Nu er er Pave Leo XIV’s løn offentliggjort
° Tvist i pave Frans’ dødsårsag