Forskere advarer om bacon: I samme kategori som tobak og asbest

Forskere kræver advarsler på bacon og andet forarbejdet kød i Storbritannien.

I årevis har vi kunnet støde på advarsler som “Rygning kan dræbe” og de ildevarslende billeder på cigaretpakkerne.

Men står det til flere britiske forskere, så bør der også være advarsler på forarbejdet kød i Storbritannien.

Advarslen skal lyde på, at kemikalierne i eksempelvis bacon og skinke øger risikoen for tarmkræft.

Det skriver The Guardian.

I år er det ti år siden, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) placerede produkterne i samme kategori som eksempelvis tobak og asbest.

Synderen er kemikaliet nitrit, der bliver tilføjet produkterne under forarbejdningen for at konservere dem.

Det sker til trods for, at der er videnskabelige beviser, som peger på skadeligheden, skriver mediet.

Nitrit kan nemlig omdannes til nitrosaminer, som er kræftfremkaldende.

“Forbrugerne fortjener klare oplysninger”

Denis Corpet, der er emeritusprofessor i fødevaresikkerhed og ernæring ved Toulouse Universitet, er derfor gået sammen med andre forskere i håbet om en ændring.

De ønsker, at der kommer en advarsel på pakkerne, hvor der står, at mellem 90-95% af bacon og skinke indeholder nitritter, og at man samtidig skal påbyde producenterne at udfase dem.

– Forbrugerne fortjener klare oplysninger. De fleste mennesker er ikke klar over, at WHO klassificerer nitritkonserverede kødprodukter som bacon og skinke i samme kræftfremkaldende kategori som tobak og asbest, udtaler David til mediet.

Lavere grænser i Danmark

Nitrit bruges også til at gøre produkterne lyserøde i stedet for en mere grålig tone, ligesom det også forhindrer væksten af bakterier.

I Danmark har vi lavere grænseværdier for nitrit i produkter. Der må ligeledes ikke tilsættes nitrit i økologiske produkter.

Hvad tænker du om forskernes forslag? Skriv i kommentarsporet. Del også meget gerne artiklen.

LÆS MERE:

 

Læs mere om...